Materialen voor kleding bij Secq Fashion Izenberge

Leder of nappa

Leder is een voor velerlei doeleinden gebruikt materiaal dat wordt verkregen door dierenhuiden volgens bepaalde handelswijzen te bewerken (looien genaamd), zodanig dat zij soepel blijven en niet kunnen bederven. Leder is een nuttig product dat de natuur ons schenkt. Het is een hernieuwbare grondstof, natuurlijk, mooi en ecologisch.

Dankzij het looien komt men van de ruwe huid tot een duurzaam, zacht en soepel leder op maat gemaakt voor de doeleinden waarvoor het later zal gebruikt worden: een moeizame en lange weg wordt hierbij afgelegd.

De kant van de huid, waar vóór het looien de beharing of de wol was, de pluimen of de schubben, wordt leder. De andere zijde wordt daim (ledervelour, wildleder of suède). Leder is geen lopende-meter-product dat door automaten gemaakt wordt. Elk kledingstuk wordt gemaakt in uitgekozen vellen. Wie staat erbij stil dat voor de verwerking van één kledingstuk, ieder vel door een geoefende ledersorteerder / -snijder in de hand moet genomen worden om de juiste kleurschakeringen, oppervlaktestructuur, dikte alsook sterkte uit te zoeken; en dat daarnaast ook moet gecontroleerd worden op beschadigingen als littekens en gaatjes door insectenbeten en dergelijke.

Leder is een echt natuurproduct, een levend materiaal dat ademt en flexibel is. De zichtbare nerven, poriën, littekens, insectenbeten en kleine sterkte- en kleurverschillen in de huid typeren de echtheid van uw kledingstuk. Dit zijn geen materiaalfouten en zij kunnen niet als klacht in aanmerking komen. De natuur heeft hier zijn handtekening achtergelaten. Deze lederhuiden worden verwerkt volgens de modernste technieken die al hun schoonheid uitbrengen, zonder hun natuurlijke eigenschappen te veranderen.

De voornaamste ledersoorten die voor kleding gebruikt worden zijn afkomstig van gefokte dieren als lam, haarschaap (metis), wolschaap, geit, rund, varken of kalf. Deze huiden zijn een bijproduct van de vleesindustrie en verlaten het slachthuis als restproduct. Huiden van halfwilde dieren (ze leven in vrijheid op grote oppervlakten, maar worden onder controle beheerd) zijn afkomstig van eland, hert en rendier. Canada, Scandinavië en Siberië zijn belangrijke producenten hiervan.

De voornaamste ledersoorten die voor lederwaren of maroquinerie (handtassen, portemonnees, etc.) gebruikt worden zijn afkomstig van rundsleder (hoofdzakelijk kalf) en geitenleder. Dit omwille van de dikte en taaiheid.

Als je een kwaliteitsvol leder wil gebruik je best "volle nerf" leder. Dit is een huid die nog compleet is, die nog alle lagen (opperhuid, lederhuid,...) heeft en dus alle kwaliteiten van deze diverse lagen. Als je daarbij een fijne, soepele huid wil neem je dus best dit van een jong dier. Dikwijls gaat men om een dun leder te bekomen de huiden in laagjes snijden (splitleder) of schaven en slijpen. Hierdoor verlies je echter de kwaliteiten van één of ander huidlaag waardoor het vlugger gaat scheuren, verkleuren of vuil worden.
Het ras en de plaats op de wereld waar de dieren gekweekt worden speelt ook een rol. Een dier dat in een gematigd klimaat opgroeide met sappig gras heeft een ander huidtype dan een dier dat uit een woestijnachtig gebied komt en halfdroge struikjes knabbelde.

Aniline leder

Het kleuren gebeurt met diep indringende verf via baden. De onregelmatige structuur van de huid blijft herkenbaar en de poriën blijven open waardoor het mals en soepel blijft. Volgens mensen die graag leder dragen is dit de absolute top. Het laat zich het best met gebeitst hout vergelijken. Zoals alles wat kostbaar is, is aniline leder iets gevoeliger voor licht, regen en vuil omdat het door zijn nog open poriën absorberend is. De schoonheid van de huid blijft. Poriën, kleine rimpels, maar ook littekens blijven zichtbaar. Bij fijn leder hoort dus een weinig 'patine', zoals oud zilverwerk pas echt mooi wordt wanneer de glans van het nieuwe verdwenen is. Zo ook verkrijgt leder door het dragen zijn eigen persoonlijkheid.

Semi-aniline leder

Bovenop het aniline leder wordt een iets meer afdichtende verfstof gespoten, waardoor een gelijkmatige kleur en daarmee ook een gelijkmatig uitzicht van het leder bekomen wordt. Bij deze methode worden de huidporiën grotendeels afgedicht. Hierdoor vervuilt het minder gemakkelijk. De oppervlaktestructuur wordt wel minder zichtbaar. Dit is de meest practische ledersoort doordat ze nog steeds heel soepel is en toch onderhoudsvriendelijk.

Afgedekt leder of gecorrigeerde nerf

Hierbij wordt het leder van een volledig afdekkende verflaag voorzien waarna soms nog een lederstructuur ingeperst wordt. Dit leder is veel stijver en komt daardoor in lederkledin collecties weinig voor tenzij voor stoere jassen en broeken voor utilitair gebruik (jacht, brandweer, motorpakken,...). Het is eerder bestemd voor schoenen, bankstellen, autozetels en dergelijke.

 

Daim - Ledervelour - suède - wildleder

Om daim (ledervelour, suède of wildleder) te bekomen wordt de onderkant of binnenkant van de gelooide huid afgewerkt. Daim is dus heel licht geslepen waardoor het fluweelachtig (velour) wordt: een "ruwleder". Het wordt ook wel eens wildleder genoemd, ook wanneer het geen huiden betreft van eland, hert, ree, antilope of andere in het wild levende dieren.

Nubuck

Nubuck is eveneens een ruwleder dat echter, in tegenstelling tot daim, daar geslepen wordt waar vóór het looien de beharing of wol was. Hiervoor wordt de huid dus geschuurd aan de lederzijde. Nubuck is fijner en ietwat gevoeliger voor vuil dan daim, omdat zijn vezels iets korter zijn.

Lam, lammy, omgekeerd lam, wollam, mouton of mouton retourné

Bij het looien en kleuren van deze grondstof blijft de wol op de huid staan. Dit materiaal wordt meestal met de wol naar binnen gedragen. De eigenschappen van de huiden worden bepaald door het schapenras en het klimaat waarin de lammeren leven: hoe kouder, hoe dikker; hoe warmer, hoe dunner de wolmassa.
De belangrijkste schapenrassen zijn: entrefino (bv. Spanje), merinos (hoofdzakelijk Nieuw-Zeeland en Australië) en english domestic.
Zie ook "napalan".

Napalan

Napalan is een Spaanse term voor omgekeerd lam waarvan de velourskant van de huid met een laagje glans bespoten wordt (een coating) om zo de gewenste nappa-look te verkrijgen (glad en glazend als leder).

Pels - Bont

Pels is als een tweede huid waarin de mens zich thuis voelt. De mens drukt zijn persoonlijkheid uit in zijn kleding. Druk uw persoonlijkheid uit in een exclusief persoonlijke kleding: bont.
Secq fashion kan u voor iedere gelegenheid, en rekening houdend met uw persoonlijkheid, een bontjas aanbieden. Door de nieuwe bewerkingsmethodes zijn deze kledingstukken veel lichter geworden. De modellen bieden werkelijk alle stijlen: klassiek, trendy of casual; van korte jas (eventueel met kap), tot betoverend mooie enkellange modellen, die heel sierlijk de bewegingen van het lichaam volgen. Jong en sportief, klassiek en gekleed, bewijst bont dat je met dit natuurlijk materiaal alle kanten op kan.

Bont wordt nu steeds vaker geïntegreerd in het totaal-modebeeld: als rijk detail, voor een bies of boordje aan een kraag of manchetten, ook aan een trui, cardigan of jurk en zelfs als voering. Deze winter zullen we dan ook meer bont te zien krijgen. Voor de kraag wordt nog vaak vos gebruikt, maar ook handtassen worden wel eens met pels afgewerkt. Accessoires zoals hoeden en petten zijn verkrijgbaar in dezelfde kwaliteit en kleur als de mantels.

Bont is aangenaam warm en heerlijk om dragen. Het is een product dat ons tegen de winterkoude beschermd zoals de natuur het voorziet: met haren en/of wol. Dit zijn dan ook de voornaamste redenen waarom de meeste mensen bont kopen. Geen enkel ander product geeft dezelfde bescherming tegen de kou en voelt zo zacht en prettig aan! Bont is niet duur! Verreweg de meeste bontmantels zijn vrij goedkoop! Wist U dat U voor dezelfde prijs van een goede wintermantel al een bontjas kunt kopen ?

Stoffen - textiel

Onze collecties, voor dames en heren, in textiel hebben ook hernieuwbare, natuurlijke materialen als grondstof. Hier kozen we voor wol, katoen, acetaat, ... Net zoals bij de dierlijke materialen beschikken de confectiewerkhuizen hier over een brede waaier aan kwaliteiten en een ruim kleurenpallet.
Voor de textielcollecties hanteert Secq Fashion ook weer volgende maatstaven: kwaliteit naargelang gebruiksdoeleinden, draagcomfort, stijl in overeenstemming met de klant en een eerlijke prijs.